Zeldzame wilde kat gefotografeerd

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om een Borneogoudkat te fotograferen in Borneo, Indonesië. De diersoort is zo schuw en zo zeldzaam dat het in het verleden slechts een handvol keer gelukt is om het dier op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het wetenschapsteam van the Zoological Society of London en het Imperial College London hebben naast de Borneogoudkat op dezelfde plaats ook vier andere zeldzame wilde katten op film vastgelegd. Het gaat om de Borneose nevelpanter, de Bengaalse tijgerkat, de platkopkat en de marmerkat. "We zijn compleet verrast om nog zoveel katachtigen aan te treffen in een gebied dat zwaar getroffen is door ontbossing", klinkt het bij onderzoeker Robert Ewers van het Imperial College London. Vooral de Borneogoudkat is erg uitzonderlijk.

Over de Borneogoudkat is erg weinig bekend. De meeste kennis die beschikbaar is over het dier gaat allemaal terug op de vangst van een levende exemplaar in 2003. Er zijn weinig of geen gegevens over de voortplantingswijze en de leefwijze van de dieren. Een Borneogoudkat is ongeveer zo groot als een gewone huiskat en heeft een egaal bruine of grijze vacht met een lange staart. De totale populatie wordt geschat op zo'n 2.500. Het dier is ernstig bedreigd door de combinatie van stroperij en ontbossing.