"Denk niet dat er boterham choco minder zal zijn in Belvédère"

Het feit dat koning Albert meer geld vraagt aan de regering kan op weinig begrip rekenen. "Vreemd en er eigenlijk wel over", reageren Pol Van Den Driessche (N-VA) en Theo Francken (N-VA). "Zijn vakanties moet hij met zijn eigen middelen kunnen bekostigen", klinkt het.

Er wordt gesuggereerd dat de voormalige koning het geld onder meer nodig zou hebben voor het onderhoud van zijn buitenverblijven in Châteauneuf de Grasse, Rome en Parijs.

"Ik vind het vreemd en er eigenlijk wel over", zei Pol Van Den Driessche, koningskenner en als voormalig senator betrokken bij de dotatieregeling, in "De ochtend". "Een koning op rust heeft jarenlang een riante verloning gekregen en hij krijgt nu nog een stevige dotatie. Er verandert niets aan zijn veiligheid. Het zou blijkbaar om zijn vakanties gaan. Dat moet hij, net zoals u en ik, met zijn eigen middelen kunnen doen. Ik kan mij niet voorstellen dat hij geen spaarpot heeft."

Volgens Van Den Driessche kan koning Albert met zijn dotatie van 923.000 euro een rustige dag tegemoet gaan. "Ik denk niet dat er een boterham choco minder zal zijn in Belvédère."

"Hij is zeer riant bedeeld"

Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken noemt de vraag van koning Albert "bijzonder stuitend". "Hij is zeer riant bedeeld en maakt bovendien deel uit van een van de rijkste families van ons land", hekelt Francken.

"Ik had voorspeld dat ik snel weer op de bühne zou staan in het parlement, maar zo snel? De inkt van de nieuwe regeling is nog maar net droog", zegt Francken, voor wie de regeling rond onderhoud, verwarming en btw met Albert II "erg onduidelijk en duidelijk ontoereikend" is.

Francken verwacht dat er binnen de regering "wel weer een discussie zal komen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen" over mogelijke hulp. "Maar dat hij zelf eens kijkt waar hij kan besparen, zoals hij iedereen in zijn kerstboodschap heeft aangeraden." Van de regering wil Francken duidelijkheid over hoe de regeling rond de bijkomende kosten er nu precies uitziet.