"Die scène was totaal ongeloofwaardig"

Hoe vulgair deze komische scène voor sommigen ook moge zijn, hij is uitgegroeid tot een heuse klassieker wat grappen en grollen in bioscoopfilms betreft. In de blockbuster "There’s something about Mary" verwart Mary immers een spermasliert aan Teds oor met haargel en dat levert een hilarisch resultaat op voor het kapsel van Mary. Acteur Ben Stiller, die de rol van Ted speelde, vond de hele grap ongeloofwaardig, zelfs voor een klucht, en probeerde de regisseurs, de broers Farrelly, te overtuigen hem tenminste beter te duiden.

"There’s something about Mary" was een van de absolute kaskrakers in de bioscoopzalen in 1998 en was vooral voor Cameron Diaz de film die haar carrière deed exploderen. Naast Diaz speelden ook Stiller (Ted) en Matt Dillon (Pat) een belangrijke rol. Maar het waren de scènes met de "haargel" die onvergetelijk werden: een masturbatiesessie van Ted eindigt vrij explosief, met een spermasliert die aan zijn oor blijft hangen. Die wordt opgemerkt door Mary, met het gekende resultaat.

Stiller in New York Times: "Tja, die scène. Ik heb ze dus gedaan. Tijdens de opnames heb ik er uitvoerig met de Farrelly-broers over gediscussieerd. Vooral over de vraag: "Hoe kon hij dat niet aan zijn oor voelen hangen?" Ik heb me erg ingespannen om een achtergrondverhaal te verzinnen, waaruit moest blijken dat het personage misschien het gevoel in zijn oor verloren was."

"Ik stelde bijvoorbeeld voor dat hij wellicht als kind een harde slag tegen zijn gezicht gekregen had. Maar uiteindelijk maakte het voor hen niets uit en zeiden ze me dat ik er mijn hoofd niet zo over moest breken."

"Vroeger vertrok ik van de opnameset met het idee van: "Hoe het ook gebeurd is, zolang het maar op beeld geraakt." Maar tegenwoordig denk ik daar anders over."

De nu 47-jarige Stiller had ook al vroeger zijn twijfels geuit over de haargel-scène, in onder meer ook New York Times: "Ik vroeg me af of het echt wel grappig was, of dat het beschamend zou zijn. Maar het bleek erg grappig te zijn. Het publiek lachte zoals de Farelly-broers wilden dat er gelachen moest worden. Alle lof gaat dus naar hen."

lees ook