"Direct noch indirect zal regering iets aan dotatie veranderen"

Koning Albert II krijgt van de regering geen bijkomende financiële steun bovenop de dotatie van ruim 900.000 euro die hem na zijn aftreden is toegekend. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Eerder hadden ook de andere ministers van de regering laten verstaan niet aan de dotatie te willen morrelen.

Nadat zowel de N-VA, Vlaams Belang als LDD tijdens het vragenuurtje forse kritiek hadden gespuid op de berichten dat de afgetreden koning Albert II bijkomende financiële steun zou vragen bovenop zijn dotatie, maakte premier Di Rupo duidelijk dat de regering niet van plan is iets aan de dotatieregeling die recent werd goedgekeurd te veranderen.

"U begrijpt dat de regering niet van plan is direct of indirect iets aan deze belangrijke hervorming te veranderen", zei hij. Hij bevestigde daarmee de uitspraken die verschillende andere ministers in zijn regering eerder op de dag hebben gedaan.

"Ik ga ervan uit dat dit voldoende is"

"We hebben een paar maanden geleden een bepaalde dotatie afgesproken. Daar was toen een akkoord over met het Paleis. Ik denk dat we moeten proberen ons daar zoveel mogelijk aan te houden", stelde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) voor aanvang van het kernkabinet.

"Die dotatie is er ook om een aantal kosten te kunnen dragen, ik denk dat we daar zeer duidelijk over geweest zijn. De dotatie is in mijn ogen ruimschoots voldoende. Ik heb niet de gewoonte om als een koning te leven, maar ik ga ervan uit dat dit voldoende is."

"Zie niet in waarom we dit zouden veranderen"

Staatssecretaris voor de Staatshervorming Melchior Wathelet (CDH) denkt er ook zo over. Hij wees erop dat de teksten voor meer transparantie in dotaties zorgen en "redelijke bedragen" voor de koninklijke familie bepalen. "Ik zie niet in waarom we dit nu zouden veranderen", aldus Wathelet.

MR-vicepremier Didier Reynders zei enkel een aantal artikels in de krant te hebben gelezen, "niet meer dan dat". Ook hij verwees naar de recente stemmingen in het parlement. "Mocht er een nieuw initiatief nodig zijn, dan veronderstel ik dat de premier ons daarover zal inlichten", zei Reynders. Hij merkte ook op dat er elke dag berichten over het koningshuis - in positieve of negatieve zin - in de krant verschijnen. "Dat verkoopt goed", zei Reynders.

Meest gelezen