"Ik stuur geen vertrouwelijke mails of sms'en via Belgacom"

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn stuurt niet langer vertrouwelijke e-mails en sms'en via Belgacom. "Er wordt al eens rondgesnuffeld in mailboxen van kritische politici en journalisten", zegt hij in De Morgen.

Deseyn is het parlementslid dat het onderwerp was van Didier Bellens' veelbesproken brief aan CD&V-voorzitter Wouter Beke. De Belgacom-topman nam het niet dat Deseyn hem in de zaak van de NSA-hacking afgeschilderd had als een leugenaar. De brief leverde hem een pak kritiek op.

In een interview met De Morgen zegt Deseyn nu dat hij lucht heeft gekregen van een aantal vreemde praktijken bij het telecombedrijf. "Bijvoorbeeld dat er al eens rondgesnuffeld wordt in mailboxen van kritische politici en journalisten. Dat bepaalde bestuurders en managers voor het versturen van gevoelige sms-berichten met voorbetaalde telefoonkaarten werken omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat het systeem waterdicht is."

"Uitgerekend Didier Bellens zelf heeft een mailadres bij Yahoo.fr omdat hij weet hoe lek zijn eigen systeem is", zegt Deseyn, die vermoedt dat er is meegelezen met zijn vertrouwelijke berichten. "Ik kan niet bewijzen dat welbepaalde mails van mij zijn gescreend. Maar ik krijg te horen dat ik, met mijn reputatie bij Belgacom, zeker mag zijn dat er meegelezen is."

"Als je als topman onder vuur ligt en zo dicht bij de bron zit, is het dan zo onwaarschijnlijk dat je laat verifiëren waar een kritisch journalist of parlementslid over correspondeert?", wijst Deseyn in de richting van Bellens zelf. "Als ik met mijn medewerkers mail over Belgacom of andere gevoelige zaken, doe ik dat via andere mail-accounts. In geen geval via Skynet (het internetfiliaal van Belgacom). Ik gebruik ook andere namen om te vermijden dat men weet waar men moet zoeken. Ik ben het vertrouwen kwijt."

Concrete beschuldigingen tegen iemand kan Deseyn niet voorleggen, zo bevestigt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik beschuldig niemand rechtstreeks van een concrete praktijk, maar ik heb voldoende aanwijzingen om een ernstige waarschuwing te sturen. Ik ben heel bezorgd over die zaken", zegt de CD&V'er, die het ook heeft over een zeer autoritaire bedrijfscultuur aan de top van Belgacom.