"Niet onlogisch dat volgende eurocommissaris opnieuw Vlaming is"

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) vindt het "niet onlogisch" dat de volgende Belgische eurocommissaris opnieuw een Vlaming zou zijn. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met Belgische journalisten. Hij gaf ook te kennen dat hij een nieuw mandaat als eurocommissaris best ziet zitten.

De Gucht bevestigde dat hij een terugkeer naar de nationale politiek uitsluit en zijn huidige mandaat als Europees commissaris wil afmaken. Dat loopt tot eind oktober volgend jaar, ruim vijf maanden na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

De Gucht verhulde niet dat hij een nieuw mandaat als eurocommissaris ziet zitten, indien de portefeuille hem kan bekoren. De Open VLD'er vindt het alvast "niet onlogisch" dat zijn opvolger een Vlaming wordt, aangezien de functie voordien tweemaal op rij naar een Franstalige ging. De Gucht zetelt sinds 2009 in het Berlaymontgebouw. Hij volgde er Louis Michel (MR) op, die in 2004 op zijn beurt Philippe Busquin (PS) had afgelost.

Het zijn de nationale regeringen die, in overleg met de Europese Commissievoorzitter, een kandidaat-eurocommissaris naar voren schuiven. Eerst zijn er echter nog verkiezingen. De Gucht vreest alvast dat de Europese thema's onderbelicht zullen blijven in België, waar de regionale en federale verkiezingen de meeste aandacht zullen opslorpen, "terwijl Europa toch stilaan het belangrijkste niveau is".

Sommigen menen dat de aanduiding van kandidaat-Commissievoorzitters door de Europese politieke partijen een nieuw elan aan de Europese stembusgang kan geven, maar De Gucht toont zich geen groot voorstander. "Ik denk niet dat het systeem voldoende rijp is om dat te doen."

De eurocommissaris ergert zich ook aan het idee dat deze denkpistes nodig zijn om het democratische gehalte van Europa op te krikken. "De Europese Unie is al veel democratischer dan de lidstaten", zo verwijst hij onder meer naar de wijze waarop de kandidaat-Commissievoorzitter "spitsroeden moet lopen" in het Europees Parlement.

Meest gelezen