"Politici en bankiers zijn een schande voor de natie"

Boze Spanjaarden uiten steeds meer hun ongenoegen via boodschappen die ze op bankbiljetten schrijven. Die boodschappen laten soms weinig aan de verbeelding over.

"Rajoy is een bastaard", zo luidt een boodschap op een bankbiljet van 10 euro. De boodschappen zijn meestal beledigingen aan het adres van politici, maar ook van bankiers. "Omdat ik weet dat jullie dit in handen zullen krijgen,...", zo beginnen veel boodschappen aan de bankiers. Sommigen houden het bij twee of drie woorden, anderen pennen een uitgebreide analyse op een bankbiljet.

De boodschappen op de biljetten zijn de nieuwste vorm van protest onder de Indignados ("Verontwaardigden") en jongeren die hun ongenoegen willen uiten over de crisis en de gevolgen. Een kwart van de Spanjaarden is werkloos, onder jongeren vindt tot 50 procent geen baan.