"Sterke aanwijzing op tussenkomst van derden"

Het blijft onduidelijk hoe de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat aan zijn einde is gekomen, maar het poloniumgehalte dat werd gemeten op zijn lichaam is een sterke aanwijzing op de tussenkomst van derden. Dat zeggen Zwitserse experten.

"Onze resultaten onderbouwen de vergiftigingsthese enigermate", zegt  professor François Bochud van het Zwitserse instituut dat de analyses uitvoerde. Het gehalte aan polonium 210 was volgens het Zwitserse onderzoek 18 keer hoger dan in normale omstandigheden.

Toch kwamen de experts niet tot een eenduidige conclusie. "We kunnen niet controleren of de analysestalen onder de juiste omstandigheden werden bewaard, " zegt onderzoeker Patrice Mangin. Volgens hem zou een definitieve conclusie over de doodsoorzaak van Arafat wel mogelijk geweest zijn indien de onderzoekers meteen na zijn dood op 11 november 2004 onderzoeksstalen hadden kunnen nemen.