België staat lapje grond af aan Nederland (en krijgt stukje in ruil)

Ons land draagt binnenkort een stukje grond over aan Nederland. Omgekeerd gaat een stukje Nederlands grondgebied naar België. Volgens La Libre Belgique is het akkoord daarover rond. Alles heeft te maken met de nieuwe situatie die is gecreëerd door het rechttrekken van de Maas op de grens tussen Wezet en Eijsden.

Kort na de Belgische onafhankelijkheid werd voor het noorden van de provincie Luik en het oosten van de provincie Limburg afgesproken dat de grens tussen België en Nederland samen zou vallen met de kronkelige loop van de Maas. Van de jaren 1960 tot 1980 zijn echter stukken van de rivier rechtgetrokken.

Hierdoor zijn in de Belgische gemeente Wezet en in de Nederlandse gemeente Eijsden langs beide zijden van de grens een soort enclaves ontstaan. De Belgische politie kan bijvoorbeeld een stukje Belgisch grondgebied niet bereiken zonder over Nederlands grondgebied te wandelen of te rijden. Ook omgekeerd is dat het geval.

Daarom begonnen enkele jaren geleden onderhandelingen om de enclaves te "ruilen". Volgens La Libre Belgique is het akkoord daarover tussen België en Nederland bijna rond. Alles samen zal Wezet 14 hectare aan grondgebied aan Nederland afstaan.

De burgemeester van Wezet ziet er geen graten in dat zijn gemeente een stukje kleiner wordt. "De dag van vandaag kunnen wandelaars in het natuurgebied zonder obstakels meermaals de grens oversteken", zegt hij laconiek. Bovendien ligt het stukje grond dat België in ruil krijgt, vlak bij de aansluiting van het Albertkanaal op de Maas. Daar wordt binnenkort een nieuwe sluis gebouwd, die deels door Nederland wordt gefinancierd.