Black Panther-activist keert na 30 jaar terug naar VS

William Potts (56), een voormalige Black Panther-activist, is na 30 jaar teruggekeerd naar de Verenigde Staten. In 1984 had hij een Amerikaans lijnvliegtuig gekaapt en het naar Cuba laten afleiden. Bij zijn aankomst op de luchthaven van Miami is hij meteen gearresteerd.
AP2013
William Potts (rechts) en zijn vrouw Aime Quesada.

Potts kaapte 30 jaar geleden een toestel dat van New Jersey naar Miami vloog, met 56 passagiers aan boord. Hij eiste dat de piloot koers zou zetten naar Cuba. Hij hoopte er als Black Panther-militant een guerrilla-training te krijgen. Het werd 13 jaar cel voor piraterij.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, bleef hij in Cuba. Potts trouwde in Havana en kreeg twee dochters. Zij wonen nu in de Verenigde Staten en Potts miste hen, vandaar zijn terugkeer. Daarnaast wil hij zich verontschuldigen bij de bemanning en de passagiers van het gekaapte vliegtuig.

Hij hoopt dat het Amerikaanse gerecht mild zal zijn. Mocht hij veroordeeld worden, dan riskeert hij nog eens 20 jaar cel in de VS. "Ik ben klaar voor wat dan ook", vertelde hij aan het persagentschap Associated Press. "Ik heb het misdrijf gepleegd en ik heb er een straf voor uitgezeten. Ik hoop dat de VS dat zal erkennen."

Toch wil Potts zich niet in de VS vestigen. "Nadat ik mijn zaken in de VS afgehandeld heb, wil ik zeker weer in Cuba gaan wonen."