ECB brengt rente naar historisch dieptepunt

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de basisrente van 0,5 naar 0,25 procent, een historisch laag peil. Die beslissing komt onverwachts.

De ECB wil met de renteverlaging de Europese economie een duw in de rug geven. Maar de meeste economen hadden de maatregel pas volgende maand verwacht.

Een van de kerntaken van de ECB is om de inflatie in de eurozone "rond de 2 procent, maar lager dan 2 procent" te houden. Vorige maand was de inflatie gezakt naar 0,7 procent, het laagste peil in maanden. Wellicht heeft de ECB daarom besloten om nu al vroeger de rente te verlagen.

ECB-voorzitter Mario Draghi zei op een persconferentie dat de renteverlaging er niet zonder slag of stoot kwam. Er heerste een tweespalt binnen het bestuur over het juiste tijdstip van de renteverlaging.

Draghi verwacht een lange periode van lage inflatie. "Daarom is het mogelijk dat de rente nog verlaagd wordt." Volgens de voorzitter is er geen gevaar voor deflatie. "Onder deflatie verstaan we de algemene prijsdaling in verschillende productcategorieën en dit in meerdere landen. Dat is vandaag niet het geval", verklaarde Draghi.

Tot slot voorspelde Draghi dat de economie in de eurozone er lichtjes op zal vooruitgaan tijdens de laatste zes maanden van 2013, grotendeels te verklaren door een stijgende export nu de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar.