Eenpersoonskamer in dagziekenhuis kost 5 keer meer

Een eenpersoonskamer voor een dagopname in het ziekenhuis kost een patiënt vijf keer meer dan een gemeenschappelijke kamer. Dat blijkt uit de negende ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit (CM), die vandaag is voorgesteld. Met een zespuntenplan wil het ziekenfonds de ziekenhuisfactuur betaalbaar houden.

Bijna de helft van alle ziekenhuisingrepen in België vond vorig jaar plaats in het dagziekenhuis. Een opname zonder overnachting is voordelig voor de factuur van de overheid en de patiënt, maar voor een eenpersoonskamer betaalt die laatste maar liefst vijf keer zoveel als voor een gemeenschappelijke kamer. Dat besluit de CM na een analyse van meer dan 2 miljoen ziekenhuisfacturen van CM-leden in 2012.

Een ingreep in een eenpersoonskamer kost de patiënt gemiddeld 627 euro, terwijl dat in een kamer met twee of meer personen 119 euro is. De afgelopen vijf jaar is de factuur voor een eenpersoonskamer ook met bijna 9 procent toegenomen. De patiënt komt wel maar in 6 procent van de ingrepen in een eenpersoonskamer terecht.

Het grote prijsverschil is te verklaren door de ereloonsupplementen van de artsen. Gemiddeld bedragen die 493 euro voor een opname in een eenpersoonskamer en 26 euro voor een kamer van twee of meer personen. Dezelfde vaststellingen gelden bij opnames met overnachting. In een kamer met meer personen betaalt de patiënt dan weer 3 procent minder dan vorig jaar.

Met een zespuntenplan pleit de CM voor een eerlijke ziekenhuisfactuur, zowel voor de patiënten, artsen als de ziekenhuizen. Zo wil de mutualiteit honorariumsupplementen in een eenpersoonskamer beperken tot 100 procent.