Fossiel van parende insecten ontdekt

Wetenschappers in China hebben een wel heel bijzonder fossiel ontdekt: twee insecten die aan het paren zijn. Het fossiel is volgens berekeningen 165 miljoen jaar oud. Het is het oudste en best bewaarde fossiel van parende insecten.

Het bijzondere fossiel werd opgegraven in het noordoosten van China. Het gaat om een afdruk van twee exemplaren van de Anthocytina perpetua, kleine insectjes die van plant tot plant springen en daarbij aan kikkers doen denken. Het mannetje en het vrouwtje liggen buik tegen buik, het mannelijke geslachtsdeel in het lichaam van het vrouwtjesinsect.

Dong Ren, paleontoloog en hoofd van het wetenschapsteam aan de Capital Normal University in Peking, is erg enthousiast over de vondst, waarover gepubliceerd wordt in het vakblad PLOS ONE. "Het is het oudste fossiel van copulerende insecten dat tot nu toe gevonden is en werpt een interessant licht op de evolutie van het paargedrag bij deze groep insecten", luidt het.

Fossielen van parende insecten zijn zeldzaam, en de exemplaren die er zijn, verkeren niet in bijzonder goede staat. Dat maakt het onderzoek naar paargedrag bij insecten in het verleden. "Dit uitzonderlijk goed bewaarde fossiel laat vermoeden dat de genitalia en de paarpositie van de insecten al meer dan 165 miljoen jaar hetzelfde is", zeggen de wetenschappers.