Freddie Mac heeft staatssteun weldra volledig terugbetaald

Freddie Mac zal de Amerikaanse schatkist volgende maand 30,4 miljard dollar dividenden uitbetalen. Dat heeft de Amerikaanse hypotheekbank vandaag bekendgemaakt. Daarmee zal de onderneming het volledige bedrag aan staatssteun dat ze sinds de financiële crisis van 2008 ontving, hebben terugbetaald. Ook zusterinstelling Fannie Mae is bijna zo ver.

Freddie Mac en Fannie Mae zijn de grootste hypotheekbanken in de VS. Jarenlang kochten ze hypotheken van andere banken op en verhandelden die daarna als beleggingsinstrumenten.

Toen de financiële crisis in 2008 uitbrak als gevolg van de malaise op de Amerikaanse woningmarkt, daalden die hypotheken spectaculair in waarde waardoor de beide hypotheekbanken in zware problemen raakten. Enkel dankzij miljarden dollars aan overheidssteun konden ze worden gered. Allebei werden ze ook onder overheidstoezicht geplaatst.

Nu heeft Freddie Mac bekendgemaakt dat in december een recordbedrag van 30,4 miljard dollar aan de overheid zal worden uitbetaald. Dit brengt het totale bedrag aan dividenden dat de overheid de laatste jaren ontving op 71,3 miljard dollar. Dat is evenveel als het totale bedrag aan financiële steun dat de bank destijds van de overheid heeft gekregen.

Dit neemt niet weg dat de bank voorlopig onder overheidstoezicht blijft. Toch wordt het nieuws gepercipieerd als een gunstig teken dat wijst op een herstel van de Amerikaanse woningmarkt.

Ook zusterinstelling Fannie Mae betaalt in december 8,6 miljard aan dividenden aan de overheid uit. Daarmee loopt het totale bedrag aan dividenden dat de bank sinds de crisis aan de overheid heeft betaald op 114 miljard dollar. Dat is "slechts" 3 miljard dollar minder dan de totale staatssteun die de bank kreeg. 

Lange tijd werden Freddie Mac en Fannie Mae aanzien als een bodemloze financiële put voor de overheid. Nu lijkt het er steeds meer op dat die overheid aan het einde van de rit een aardige duit aan de hypotheekbanken zal hebben verdiend.