Gentenaars schaatsen deze winter op "uniek ijspad"

Na Londen gaat ook Gent in de eindejaarsperiode een bijzondere ijspiste aanleggen. Het "ijspad" wordt geplaatst tussen een dennenbos en is 50 vierkante meter groot. Het zal een belangrijk onderdeel zijn van de eerste officiële Gentse Winterfeesten.

De totale ijsoppervlakte bedraagt 770 vierkante meter. Het zal in drie delen door de Gentse binnenstad lopen. Een groot deel onder de stadshal wordt overdekt en is 420 vierkante meter groot. Via een klein ijspad zullen bezoekers door een dennenbos kunnen schaatsen naar een open piste van 300 vierkante meter.

Het wordt een belangrijk onderdeel van de zogeheten Gentse Winterfeesten. "Het idee erachter is dat schaatsers in Gent kunnen schaatsen en toch het gevoel hebben in een bos te zitten", zegt Peter Calluy van de organisatie. Voorts zal er op de Winterfeesten ook een grote kerstmarkt staan met 144 standjes. Naast de Sint-Baafskathedraal komt er een 44 meter hoog reuzenrad.

"Alle eindejaarselementen moeten één sfeergeheel vormen", zegt schepen Christophe Peeters (Open VLD). In tegenstelling tot de voorbije jaren, komt de stad Gent financieel niet tussen voor de organisatie van de Gentse Winterfeesten die zal lopen van 6 december tot en met 5 januari. De ijspiste wordt een week later weggehaald.