Griekse oproerpolitie ontruimt de ERT-gebouwen

In Athene, in Griekenland, heeft de oproerpolitie de gebouwen van de vroegere nationale omroep ERT ontruimd. De ERT werd bijna een half jaar geleden gesloten, maar medewerkers van de omroep hielden sindsdien de gebouwen bezet. Drie mensen werden gearresteerd.
AFP Photo / Angelos Tzortzinis

"Vannacht om 4 uur is het gebouw afgesloten en om 5 uur is de oproerpolitie binnengevallen om de werknemers allemaal naar buiten te halen", vertelt correspondent Bruno Tersago in Athene. Er waren een paar opstootjes bij het begin, zegt hij, daarbij werd ook traangas ingezet. Maar eens de politie binnen was, verliep alles vrij rustig.

De hele straat waarin het gebouw ligt, werd volledig afgesloten voor het verkeer. Een paar honderd mensen protesteerden buiten tegen de inval. Een 20-tal werknemers werd uit het gebouw gehaald. Drie mensen weigerden te vertrekken en zijn gearresteerd.

"Het lijkt erop dat het verhaal van de ERT nu helemaal is afgelopen", zegt Tersago. De Griekse regering sloot de omroep plots op 11 juni, 2.600 mensen verloren daarbij hun baan. Een aantal werknemers van de ERT legde zich daar niet bij neer en hield al bijna een half jaar lang het omroepgebouw bezet. Via het internet bleven ze ook uitzenden.

Dat de regering net nu de oproerpolitie naar binnen stuurt bij de ERT, heeft volgens Tersago te maken met de algemene staking van gisteren. Die bleek allesbehalve een succes. Een geplande vakbondsbetoging werd zelfs afgelast bij gebrek aan belangstelling. Dat zou de overheid moed hebben gegeven om de ontruiming te beginnen, omdat er dus nog maar weinig animo overblijft bij de bevolking om te protesteren.

De Griekse regering van premier Antonis Samaras schrapte de ERT, die zo'n 300 miljoen euro per jaar kostte, omdat ze drastisch moet besparen op de overheidsuitgaven door de aanslepende crisis in het land. Er staat een nieuwe, kleinere openbare omroep in de steigers, Nerit. Die start in de loop van volgend jaar met uitzenden. Intussen is er een tussenoplossing, DT, die de brug moet maken naar de nieuwe zender.

Na de inval werden de toegangspoorten afgesloten met handboeien:

AFP Photo / Angelos Tzortzinis