Kris Peeters trekt Vlaamse CD&V-lijst in Antwerpen

Vlaams minister-president Kris Peeters trekt zoals verwacht de Vlaamse CD&V-lijst in de kieskring Antwerpen. Staatssecretaris Servais Verherstraeten zal er de federale lijst aanvoeren. In Oost-Vlaanderen is Pieter De Crem de federale lijsttrekker, Joke Schauvliege gaat opnieuw voor het Vlaamse niveau. CD&V is de eerste partij die al zo uitgebreid haar kaarten laat kijken over de lijstvorming.

Volgende week, op 12 november, worden alle lijsttrekkers van CD&V definitief aangeduid. Toch zijn al enkele voordrachten bekend. Zo zal in West-Vlaanderen minister Hilde Crevits de Vlaamse CD&V-lijst trekken en staatssecretaris Hendrik Bogaert de federale lijst.

In "Villa politica" liet CD&V-minister Geens uitschijnen dat hij wellicht de federale lijst in Vlaams-Brabant zal trekken. "Ik vermoed dat mijn partij mij op 12 november zou kunnen voorstellen als lijsttrekker op de federale lijst", bekende hij bij Linda De Win. "Maar het is maar een vermoeden dat ik niet graag prijsgeef, maar u ontlokt het me op een onverwachte manier." Hij gaf toe dat hij het graag zou doen: "Ik leef graag, dus ik doe graag mee", klonk het nog.

Woensdagavond heeft het provinciaal bestuur van CD&V Antwerpen minister-president Kris Peeters voorgedragen als nummer één op de Antwerpse lijst voor de regionale verkiezingen. Hij past dus zoals verwacht voor het federale niveau. Staatssecretaris Servais Verherstraeten zal dan weer de federale lijst in Antwerpen trekken. In 2010 was Inge Vervotte nog lijsttrekker voor de Kamer in Antwerpen, maar zij is uit de politiek gestapt.

In Oost-Vlaanderen gaat het om dezelfde lijsttrekkers als bij de vorige Vlaamse en federale verkiezingen. Vlaams minister van Cultuur, Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege trekt opnieuw de Vlaamse lijst. Minister van Defensie Pieter De Crem is lijsttrekker voor het federale niveau.

Alle voordrachten moeten dus wel nog officieel worden bekrachtigd door de algemene vergadering bij CD&V.