Nazi's planden Britse invasie met postkaarten

Bij het plannen van de invasie van Groot-Brittannië hebben de nazi's gebruik gemaakt van postkaarten die Duitse scouts en andere toeristen opstuurden uit Engeland. Dat blijkt uit een militair dossier dat gisteren verkocht is op een veiling in Londen.
Onder meer het strand van Folkestone interesseerde de nazi's.

De nazi's verzamelden de postkaarten om een duidelijker beeld te krijgen over de geografie van Groot-Brittannië. Ze gebruikten onder meer kaarten die waren verstuurd door Duitse scouts die deelnamen aan uitwisselingsprojecten met Engeland.

Het dossier dat gisteren op de veiling verkocht is, is getiteld "Geografische militaire informatie over Engeland" en bevat een reeks mappen en postkaarten, waarvan er ook een aantal verstuurd werden door Duitse toeristen. De verkoopprijs bedroeg 1.350 euro.

De nazi's hadden vooral interesse voor postkaarten van de Britse kustlijn. Op een kaart met een afbeelding van het strand van Folkestone bijvoorbeeld staat erbij geschreven dat de spoorweg zich 200 meter van de 150-meter hoge rotsen bevindt.

Na de succesvolle invasie van Frankrijk, Nederland en ons land had Hitler in de zomer van 1940 plannen om Engeland binnen te vallen. Er werd ook gestart met een campagne van zware luchtbombardementen, maar tot een landinvasie kwam het uiteindelijk niet.