Personeel Sanoma schaart zich achter vakbondseisen

Op een personeelsvergadering bij Sanoma in Mechelen heeft meer dan 90 procent van het personeel dat kwam stemmen de vakbondseisen ondersteund. Dat zegt BBTK-secretaris Geert Haverbeke. "Er is ook een grote actiebereidheid, maar we kregen het mandaat om eerst met de CEO aan tafel te zitten", zegt hij namens een gemeenschappelijk vakbondsfront.
Sanoma-topman Aimé Van Hecke.

Vorige week raakte bekend dat de Finse mediagroep Sanoma haar Belgische activiteiten in de etalage plaatst. Hoewel het bedrijf liet weten dat de aankondiging zelf niet tot jobverlies zal leiden, eisen de bonden toch tewerkstellingsgaranties. Daarover vond vanmiddag een personeelsvergadering plaats, waar volgens vakbondssecretaris Geert Haverbeke meerdere honderden personen een stem uitbrachten.

"Het was een erg succesvolle personeelsvergadering waar meer dan 90 procent van het personeel zich achter de vakbondseisen heeft geschaard", stelt hij. "Zo wil men dat zowel vaste als precaire contracten op gelijke voet behandeld worden, er mogen geen gedwongen ontslagen meer komen en in het verkoopsdossier moet er - naast de aandacht voor een overnameprijs - ook een sociaal luik komen, waarbij die partner wordt gekozen die de tewerkstelling het beste kan garanderen."

Volgens Haverbeke is er ook een erg grote actiebereidheid, maar is er beslist om niet meteen naar het stakingswapen te grijpen. "We willen het sociaal overleg een kans geven en zullen aan CEO Aimé Van Hecke een voorstel doen om volgende week rond de tafel te zitten".

Men denkt intussen wel na over creatieve acties. Zo werden er "te koop"-bordjes bij het personeel rondgedeeld.