Psychiatrische patiënt Frank naar beveiligde cel overgeplaatst

Frank, de psychiatrische patiënt die al 30 jaar als geïnterneerde in de gevangenis zit en om euthanasie vraagt, is naar een beveiligde cel overgeplaatst waar hij om het kwartier wordt gecontroleerd. Justitie vreest blijkbaar dat hij zelf een einde aan zijn leven zal maken. Zijn advocaat vraagt de rechtbank om die verhoogde controle te stoppen.

Halfweg oktober bracht "Panorama" een reportage over Frank, een man die na een reeks zedenfeiten werd geïnterneerd, maar de facto al 3 decennia in een gevangenis verblijft. Omdat hij naar eigen zeggen ondraaglijk psychisch lijdt, vraagt hij om euthanasie.

Nu heeft de directie van de gevangenis van Turnhout hem naar een beveiligde cel overgebracht waar hij om het kwartier wordt gecontroleerd. Blijkbaar vreest het gerecht dat hij zelfmoord zal plegen.

Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd om die verhoogde controle te stoppen. De enige uitweg die Frank nog voor zichzelf ziet, is een aangepaste behandeling in Nederland. Als dat niet kan, wil hij uit het leven stappen. Op 18 november zal de rechter in kort geding hierover een beslissing nemen.