Vlaanderen betaalt miljard aan groenestroomcertificaten uit

De Vlaamse regering zal dit jaar voor het eerst meer dan een miljard euro aan groenestroomcertificaten uitbetalen, zo blijkt uit een studie van de SERV, de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen. Volgens experts kan en moet het anders. De huidige ondersteuning is te gul en moet teruggeschroefd worden, zeggen ze. Maar de Vlaamse Energieregulator VREG is het daar niet mee eens.

Groenestroomcertificaten zijn subsidies voor het opwekken van alternatieve energie zoals windenergie, zonnepanelen en biomassa. De subsidies kosten de Vlaamse regering de laatste jaren steeds meer geld. Verspreid over enkele jaren gaat het om een verviervoudiging tot meer dan een miljard dit jaar. De kosten worden deels doorgerekend aan de verbruiker, de bedrijven en particulieren.

Vorig jaar werden de subsidies al een keer hervormd. De steunmaatregelen werden naar beneden gecorrigeerd om in lijn te zijn met de huidige technologie en toch voldoende aantrekkelijk te zijn om investeerders aan te trekken. Aan de bestaande contracten werd toen echter niet geraakt en dat zal ook in de toekomst niet gebeuren, zegt André Pictoel van de VREG. "De Europese Commissie heeft onlangs een richtlijn uitgevaardigd waarin staat dat er best niet gemorreld wordt aan de huidige contracten omdat dat onrust zou creëren bij de investeerders en een afschrikeffect zou hebben op toekomstige investeerders."

Maar volgens sommige experts moet de huidige terugbetalingsregeling wel teruggeschroefd worden. "We kunnen niet blijven betalen voor zonnepanelen die al lang afgeschreven zijn", zegt Pascal Vermeulen in De Morgen. Vermeulen werkt voor het groene studiebureau Climact dat onder meer werkt voor de federale overheid en enkele grote bedrijven. In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een systeem waarmee de overheid dit soort maatregelen kan terugdraaien. Waarom zou het dan bij ons niet kunnen?"

Meest gelezen