Zweeds extreemrechts wil enkel nog autochtone bedelaars

In Zweden heeft de extreemrechtse partij Sverigedemokraterna (SD) het voorstel geopperd om bedelen strafbaar te maken voor buitenlanders. Volgens SD zijn de buitenlandse bedelaars in Zweden professionelen die alleen maar naar Zweden komen om te bedelen.

SD maakte gisteren zijn partijprogramma voor de verkiezingen van volgend jaar bekend. Het programma dat als thema de strijd tegen criminaliteit heeft, bevat ook een luik over bedelaars. Die zijn er in twee soorten, zo stelt de partij. Enerzijds de autochtone Zweden die vaak bedelen omdat ze dakloos zijn of verslaafd aan drugs of alcohol. “En dan zijn er diegenen die vooral naar Zweden komen om er op professionele wijze te bedelen. Er is geen plaats voor professionele bedelaars in ons land. De Zweedse sociale zekerheid moet in de eerste plaats ten dienste staan van de eigen burgers", luidt het. SD stelt voor om bedelen strafbaar te maken voor buitenlanders. Als straf denkt de partij aan uitwijzing of een verbod om het land binnen te komen.

Sverigedemokraterna zit sinds 2010 in het Zweedse parlement. De partij is sterk anti-Europees en pleit voor een immigratieverbod. De partij hoopt op een forse groei bij de verkiezingen van september 2014. Recente opiniepeilingen geven de partij 8 tot 12 procent van de stemmen. De partij zou daarmee samen met de Zweedse groenen strijden om de derde of vierde plaats.

Het aantal daklozen in Zweden ligt relatief laag, maar hun aantal is sinds de economische crisis wel gestegen. De Zweedse overheid berekende vorig jaar dat er 370 daklozen uit de Europese Unie in Zweden verbleven. De meesten daarvan waren Roma.