"Dansen is het beste medicijn"

Met een dubbele borstamputatie in het vooruitzicht besliste Deborah Cohan niet bij de pakken te blijven zitten. Gehuld in haar operatiekleren en in het gezelschap van haar chirurgen toverde ze het operatiekwartier om in een heuse dancing. Want, "dansen is het beste medicijn", zegt ze.

Wereldwijd wordt met verbazing en bewondering gereageerd op een filmpje dat drie dagen online staat. Te zien is hoe een vrouw net voor haar dubbele borstoperatie, het op een dansen zet in de operatiekamer. En ze danst niet alleen, want ook de chirurgen rond haar doen mee. Voor Deborah Cohan - arts van beroep - is het een manier om met de situatie om te gaan. "Dansen is voor mij het beste medicijn", zegt ze in de Amerikaanse pers. 

Ruim drie miljoen mensen zijn tot dusver getuige geweest van de feeststemming in de operatiekamer. Een overgrote meerderheid reageert bijzonder positief op de beelden. "Jouw positieve energie is ongelooflijk besmettelijk. Hopelijk zien we jou nog meer dansen" schrijft iemand onder het filmpje. "Een dubbele borstamputatie waardig ondergaan, dat is moedig. Een dubbele borstamputatie moedig en vrolijk ondergaan, dat is buitengewoon", is een andere reactie. 

De enorme media-aandacht voor haar optreden doet Cohan deugd. Dat zegt ze zelf in de Amerikaanse pers. "Ik word overweldigd door een golf van liefde", zegt de arts. "Eigenlijk had ik meer zenuwen voor de dansact dan voor de eigenlijke operatie. Die operatie is trouwens goed verlopen, al lijkt het wel alsof ik zopas 5.000 push-ups heb gedaan", klinkt het lachend. 

Over het waarom van het dansen is ze duidelijk. "Dansen verandert me helemaal. Het geeft me een een geweldig gevoel. Zelfs met zo een zware operatie voor de boeg, brengt het mij mentaal naar vrolijke oorden."

lees ook