"Geen schriftvervalsing in dossier rond Jonathan Jacob"

De magistraat van het Antwerpse parket die de dood van Jonathan Jacob onderzocht, heeft geen schriftvervalsing gepleegd. Dat zegt het parket-generaal na een grondig onderzoek. Jonathan Jacob stierf bijna 4 jaar geleden in een politiecel in Mortsel nadat de politie had geprobeerd hem te overmeesteren. Zijn ouders vermoedden dat nadien documenten uit het dossier waren verdwenen of veranderd. Vader Jan Jacob reageert verontwaardigd op de mededeling van het parket.

"Na een grondig onderzoek door de kamervoorzitter-onderzoeksrechter is geen enkel element vastgesteld dat erop zou wijzen dat in dit dossier een stuk werd verwijderd of vervangen", zegt Benjamin Zajtmann van het parket-generaal. "Ook de computer en de laptop van de betreffende substituut is grondig onderzocht en ook hier is geen enkel ander document gevonden dan het proces-verbaal dat zich op dit moment in het dossier bevindt."

De vermoedens van de ouders van Jonathan Jacob dat het gerecht na de dood van hun zoon met zijn dossier heeft geknoeid, worden hiermee formeel ontkend door het parket-generaal.

"Opnieuw een klap in ons gezicht"

De vader van Jonathan, Jan Jacob, reageert verontwaardigd. Jan Jacob zegt dat hij noch zijn advocaten op de hoogte waren van de persconferentie vandaag. "Wij hebben dat via de pers vernomen."

"Maar waar het hier eigenlijk om gaat is dat het parket beslist heeft dat mijn zoon een injectie moest krijgen en daar zijn nog vijf getuigen van. Die getuigenissen onderzoekt men niet of legt men gewoon naast zich neer. Dat is opnieuw een klap in ons gezicht. Maar het ergste dat blijft natuurlijk wat ons op 6 januari 2010 is overkomen", aldus Jan Jacob.

Jonathan Jacob kwam bijna 4 jaar geleden om het leven in een politiecel in Mortsel nadat een groep politieagenten had geprobeerd hem te overmeesteren. De zaak kreeg nationale aandacht door de bekroonde reportage "De gestoorde procedure" van het magazine "Panorama".