"Goede deal voor Iran, slechte deal voor de wereld"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft erg bitter gereageerd op het akkoord dat mogelijk in de maak zou zijn in Genève. "Dit is een erg slechte deal en Israël verwerpt ze volledig." Een akkoord met Iran is voor Israël de grootst denkbare nachtmerrie. Het zou een immens gezichtsverlies zijn en betekenen dat Israël alleen komt te staan in zijn strijd tegen Iran. Ook de Israëlisch-Amerikaanse relaties en de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen zullen erdoor te lijden hebben.

"Dit is een zeer slechte deal en Israël verwerpt ze volledig", zei Netanyahu over de gelekte grote lijnen van het akkoord tussen de vertegenwoordigers van de zogenoemde 5+1 groep (de 5 VN-landen met vetorecht en Duitsland) en Iran. "Israël zal al het nodige doen om zichzelf te verdedigen en de veiligheid van zijn volk te verdedigen."

De Israëlische premier had vanmorgen voor de derde keer deze week een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord. Maar de ontwikkelingen in Genève zullen de sowieso al precaire Israëlisch-Amerikaanse relaties geen goed doen en zullen mogelijk ook gevolgen hebben voor de vredesgesprekken zelf. Kerry liet zich na het onderhoud overigens niet meer zien. Hij vertrok meteen naar Genève.

Een akkoord over het Iraanse nucleaire programma is voor Israël zowat het slechtst denkbare scenario. Het zou Israëls opties om op te treden tegen Irans omstreden nucleair programma sterk beperken. Het zou betekenen dat Israël in de toekomst niet meer eenzijdig militair kan optreden tegen Iran omdat het dan de hele internationale gemeenschap tegen zich zou krijgen. Israël is ervan overtuigd dat Iran bouwt aan een atoombom, iets wat Teheran ten stelligste ontkent.

Israël vreest al langer dat de wereldmachten zijn visie niet zullen volgen. Israël wil dat Iran al zijn installaties om uranium te verrijken ontmantelt vooraleer er sprake kan zijn van enige versoepeling van de economische sancties tegen Iran. Het akkoord zou tegemoetkomen aan de Iraanse eisen. Een anonieme bron zei dat het niet onmogelijk was dat Netanyahu zijn connecties binnen het Amerikaanse Congres zou aanspreken om de deal alsnog tegen te houden.

Meest gelezen