"Israël enige verdachte voor moord op Arafat"

Een Palestijnse onderzoekscommissie noemt Israël "de voornaamste en enige verdachte voor de moord op Yasser Arafat". Gisteren maakten Zwitserse experten bekend dat er sterke aanwijzingen zijn voor "een tussenkomst van derden" bij de dood van de Palestijnse leider in 2004.

"Hij stierf niet van ouderdom en ook niet als gevolg van een ziekte", verklaarde het hoofd van de commissie, Tawfik Tirawi, op een persconferentie in Ramallah. Hij heeft het over moord. "Israël is de voornaamste en enige verdachte in de zaak rond de moord op Yasser Arafat." Volgens Tirawi baseert de commissie zich op de conclusies van Zwitserse en Russische medische rapporten.

In het rapport van de Zwitserse wetenschappers staat dat het lichaam van Arafat 18 keer het normale gehalte aan polonium-210 bevatte. Dat is volgens hen een indicatie voor "betrokkenheid van derden". "Onze resultaten leveren redelijke ondersteuning voor de theorie dat hij vergiftigd is." De wetenschappers benadrukken wel dat ze niet met zekerheid kunnen stellen dat het polonium de dood van Arafat veroorzaakt heeft.

De Palestijnse commissie zegt dat ze zal voortwerken om alle details en alle elementen in de zaak uit te klaren. Hoe het gif aan Arafat zou zijn toegediend is bijvoorbeeld nog een open vraag. Israël heeft altijd ontkend dat het iets te maken heeft met de dood van de Palestijnse leider, die ziek werd tijdens zijn huisarrest in zijn verblijf in Ramallah en uiteindelijk stierf in een ziekenhuis in Parijs.