"Niet oordelen over Bellens voor ik alle elementen ken"

Bij zijn bezoek aan Den Haag heeft premier Elio Di Rupo laten weten dat hij niet wil oordelen over de Belgacom-topman Didier Bellens voor hij alle elementen kent. Dat zei hij in een reactie op het onderhoud tussen minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille en Bellens. Donderdag weet Bellens of hij op de hoogste verdieping van de Belgacom-toren kan blijven.

Belgacom-topman Didier Bellens heeft vanmorgen ruim een uur samengezeten met minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), daags na enkele rake uitspraken over premier Elio Di Rupo. Minister Labille maakte na afloop bekend dat de ministerraad volgende week een beslissing zal nemen over het lot van Bellens.

De druk op de positie van Bellens groeit, zeker na enkele nieuwe controversiële uitspraken. Zo vergeleek hij premier Elio Di Rupo (PS) met "een klein kind dat om zijn sinterklaas komt vragen", omdat de eerste minister hem enkel bij het jaareinde zou bellen om te horen of Belgacom een dividend uitkeert. MR-vicepremier Didier Reynders zei vanmorgen al zijn ontslag te willen, "als dat mogelijk is".

Bellens zei voor aanvang van het gesprek dat hij "vooreerst kwam luisteren". In zijn ogen heeft hij geen enkele fout gemaakt. Na afloop van het overleg, dat iets meer dan een uur duurde, klonk het bij de Belgacom-topman Bellens dat het gesprek met Labille "een normale discussie" was "over de context van wat werkelijk gebeurd is. "We zien wel wat de volgende stappen zijn. Het zou goed zijn, terug naar het werk."

"Volgende week zal de ministerraad beslissen over het lot van Bellens", luidde het bij Labille. De minister beklemtoonde dat hij zwaar tilt aan diens uitspraken en de fratsen van Bellens grondig beu is. Wat er precies gezegd werd, is niet bekend. "Ik wilde de precieze context kennen van de uitspraken, dus hij heeft uitleg gegeven. De eerste bestemmeling daarvan is de regering. Ik zal dus alles aan de regering overmaken, waarna die zal beslissen."

Labille had naar eigen zeggen niet het gevoel dat Bellens zelf aanstuurt op ontslag. Hij herhaalde de discussies rond Bellens "beu" te zijn. "Belgacom is een zeer belangrijk bedrijf voor de Belgische economie en een belangrijk uithangbord", benadrukte hij. Het bedrijf moet dus snel weer naar zijn "core-business" kunnen, niet het minst om zich te kunnen wapenen voor de technologische uitdagingen van de toekomst.

De regering zal in elk geval "met alle elementen" rekening houden om volgende week tot een beslissing te komen, aldus de minister, die nog opmerkte dat Belgacom tot nu toe "goed bestuurd" is.