Burgemeester Toronto overweegt in behandeling te gaan

Burgemeester van Toronto Rob Ford overweegt om zich te laten behandelen nadat hij eerder deze week had bekend dat hij crack had gebruikt. Dat meldt de Canadese publieke zender CBC op basis van uitspraken van zijn advocaat. Vandaag dook een nieuw filmpje op waarin een stomdronken en woedende Ford in niet mis te verstane bewoordingen beschrijft hoe hij iemand gaat vermoorden.
AP2013

Burgemeester Ford bevond zich afgelopen week meermaals in het oog van de storm. Zo moest hij dinsdag toegeven dat hij crack heeft gerookt. Vandaag stond hij opnieuw in het middelpunt van de belangstelling door een nieuw opgedoken video, die door de lokale krant Toronto Star is gepubliceerd (zie onderaan). Een razende Ford zegt daarin dat hij iemand wil vermoorden. Hij heeft het over "zijn hoofd eraf rukken en zijn ogen uitsteken". Over wie Ford het heeft en in welke context, is niet duidelijk.

De burgemeester van de Canadese stad heeft al gereageerd op de video. Hij zei aan de verzamelde pers dat hij op dat moment heel erg dronken was. "Al wat ik kan zeggen is, opnieuw, ik heb fouten gemaakt. Dit is heel erg gênant. De hele wereld gaat dit zien. Weet je wat? Ik heb daar geen probleem mee. Ik hoop dat niemand van jullie ooit in die toestand heeft verkeerd of zal verkeren. Ik was duidelijk extreem en extreem geïntoxiceerd."

Ford gaf vorige week toe dat hij een drankprobleem heeft. Nu heeft zijn advocaat aan de zender CBC laten weten dat hij overweegt om zich wegens zijn verslavingsproblemen te laten behandelen. Zijn broer en gemeenteraadslid van Toronto Doug Ford is van mening dat zijn jongere broer best enkele weken vakantie neemt.

De positie van Ford komt door dit nieuwe incident hoe dan ook nog meer onder vuur. Na zijn excuses van een paar dagen geleden zei hij nog dat hij er niet aan denkt om af te treden, maar of hij dat nog lang kan volhouden, is zeer de vraag. Ook bij het stadsbestuur valt te horen dat er geen vertrouwen meer is in Ford. Maar de Canadese regels bepalen dat een burgemeester enkel op een legale manier kan worden afgezet als hij of zij veroordeeld is voor een misdaad en dat is bij Ford niet het geval.