Felle regen veroorzaakt wateroverlast in Oudenaarde

De aanhoudende en felle regen van vanmiddag heeft op verschillende plaatsen in het land wateroverlast veroorzaakt. Vooral in de omgeving van Oudenaarde is dat het geval. Daar is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zou de grootste hinder achter de rug moeten zijn. In Wallonië geldt vanavond wel een zogenoemd "pre-alarm".

In Oudenaarde is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat verschillende huizen onder water waren gelopen. "Het aantal huizen is beperkt, maar we hebben onmiddellijk bijstand verleend aan de betrokken bewoners", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). "Ik verwacht niet dat zich in de onmiddellijke toekomst nog problemen zullen voordoen. Volgens de weersvoorspellingen moeten we geen bijkomende regen meer verwachten."

De regen trekt deze nacht verder naar het Oosten. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zou het ergste leed achter de rug moeten zijn. "Later zou het wel nog lichtjes gaan regenen", zegt woordvoerder Katrien Smet. "Ook die regenzone zal opnieuw van het Westen naar het Oosten over ons land trekken, maar de hoeveelheid neerslag zou beperkt blijven."

"Vanaf middernacht zou het overal in Vlaanderen droog blijven. Dat betekent dat het waterpeil weer zal dalen. Komend weekend verwachten we niet zoveel regen meer, dus kritieke situaties zullen normaal uitblijven."

"Pre-alarm" in Wallonië

In Wallonië is vanavond vanwege de regen wel een zogenoemd "pre-alarm" voor hoogwater afgekondigd. Dat meldt de Waalse dienst voor hydrologisch onderzoek Sethy. Het alarm is van kracht voor de Our, de Amblève en de zijrivieren de Beneden-Ourthe en de Viroin evenals voor de Eau Blanche en de zijrivieren.

Het waterpeil van de Beneden-Ourthe is wel aan het zakken. De Our, de Amblève en zijn zijrivieren stabiliseren en zouden in de loop van de nacht ook moeten zakken, aldus de Sethy.