Filipijnen getroffen door zware tyfoon Haiyan

De Filipijnen worden momenteel getroffen door een bijzonder zware tyfoon die windsnelheden tot 275 kilometer per uur haalt. Haiyan zou de krachtigste storm kunnen zijn die ooit aan land is gegaan. Er is al materiële schade, minstens vier mensen zijn al omgekomen.

In het stormgebied zijn bijna 750.000 mensen uit voorzorg hun woning verlaten. Scholen en kantoren zijn gesloten. Volgens de officiële cijfers zijn er zeker vier doden gevallen.

De storm van categorie 5 is gesitueerd op ongeveer 62 kilometer ten zuidoosten van Guiuan, in de oostelijke provincie Samar. Er wordt niet verwacht dat Haiyan de hoofdstad Manila, meer noordelijk, zal bereiken.

Vanochtend blokkeerden omgevallen bomen en elektriciteitspalen al wegen. De wind waait erg fel en het regent bijna onafgebroken, wat her en der overstromingen veroorzaakt. Volgens meteoroloog Jeff Masters gaat het "misschien om de grootste windschade die een stad op aarde de afgelopen eeuw ooit heeft geleden door een tropische cycloon".

Jozef Naudts, die op Belgische ambassade in Manila werkt, zegt in "De ochtend" dat er "veel schade aan gebouwen, elektriciteit en andere infrastructuur is". "De autoriteiten hebben vooraf wel veel moeite gedaan om de mensen te waarschuwen en hen te evacueren en we zien nu dat dat wel geloond heeft."

De Filipijnen waren nog aan het bekomen van een aardbeving vorige maand. "Op het eiland Bohol is men zeer bezorgd om de situatie", zegt Naudts. "Enkele weken geleden hebben veel mensen daar bij een aardbeving hun woning verloren. Duizenden mensen wonen er momenteel in tenten en zij riskeren heel zwaar getroffen te worden door deze tyfoon."

Er wonen miljoenen mensen op het voorspelde traject van de tyfoon. Er wordt verwacht dat hij in de loop van de nacht (lokale tijd) de Filipijnen zal verlaten en in de richting van Vietnam en China zal trekken.

AP2013

Bent u op de Filipijnen of kent u Belgen ter plekke, dan kunt u contact opnemen met nieuws@vrt.be.

AP2013