Kerry in Genève voor onderhandelingen met Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woont vandaag de onderhandelingen bij in Genève over het Iraanse nucleaire programma. Dat Kerry zijn agenda omgooit om naar Zwitserland te reizen, doet vermoeden dat er een doorbraak zit aan te komen. Morgen zou ook zijn Russische collega Sergej Lavrov aan tafel aanschuiven.
AP2011

Iran en de internationale gemeenschap zijn gisteren in Genève begonnen aan een nieuwe onderhandelingsronde over het omstreden nucleaire programma van Iran. Nog tot vandaag zullen beide partijen de resultaten overlopen die een panel van experts vorige week in Wenen heeft verzameld. Ook de vraag van Iran om de economische sancties te versoepelen staat op de agenda. Kerry ging in op de uitnodiging van de Europese buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton, die de gesprekken leidt.

De vertegenwoordigers van de zogenoemde 5+1-groep (bestaande uit de vijf VN-landen met vetorecht: China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, de VS, en Duitsland) willen garanties dat het Iraanse nucleaire programma vreedzaam is en dat het land geen geheim wapenprogramma heeft. Iran wil het recht verkrijgen om een nucleair programma met burgerlijke doeleinden te voeren, inclusief uraniumverrijking tot vijf procent. Iran vraagt ook opheffing van de economische sancties.

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, zei eerder dat er vandaag een akkoord kan worden bereikt. De komst van Kerry naar Genève wijst erop dat er inderdaad een overeenkomst in de maak is. Volgens sommige diplomatieke bronnen zou ook zijn Russische collega Sergej Lavrov zaterdag aan de onderhandelingstafel aanschuiven.

De kwestie van het Iraanse kernprogramma sleept al lang aan, maar sinds het aantreden van de nieuwe, meer gematigde president Hassan Rouhani zijn de gesprekken in een stroomversnelling geraakt.