Liberalen stellen regeling rond liquidatiebonus in vraag

Na regeringspartij Open VLD toont ook coalitiepartner MR zich bereid de regeling rond de liquidatiebonus te herbekijken. "Ik denk dat het mogelijk is om dat te doen", zegt vicepremier Didier Reynders in "De ochtend". "Maar we moeten wachten op een voorstel van de minister van Financiën Koen Geens én we moeten de gevolgen daarvan bekijken op de begroting."

Ondernemersorganisatie Unizo nam de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus donderdag opnieuw op de korrel. De organisatie vraagt een herziening, minstens met de optie voor ondernemingen om hun belaste reserves elk jaar te incorporeren tegen 10 procent.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten noemt dat vrijdag in De Tijd "bespreekbaar". En ook de Franstalige liberalen zetten de deur nu dus op een kier.

Op het kabinet van minister van Financiën wordt voorlopig nog niet gereageerd op de voorstellen om de liquidatiebonus te herzien. "We kunnen daar momenteel nog niets over zeggen", meldt woordvoerster Davine Dujardin.

De federale regering nam de beslissing om de roerende voorheffing op de liquidatiebonus te verhogen van 10 naar 25 procent tijdens de begrotingscontrole van april dit jaar. De liquidatiebonus is het bedrag dat de ondernemer of zelfstandige aan zichzelf kan uitkeren bij het stopzetten van zijn activiteiten, wat er nog overblijft dus als de activa zijn verkocht.