Ongeveer 50 Belgen per jaar sterven aan sinuskanker

Arbeiders die aan houtstof worden blootgesteld, lopen een groter risico om sinuskanker te krijgen. "Vandaag wordt 75 procent van deze kankers slechts in een vrij laat stadium ontdekt", zegt Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Sociale Zaken belast met Beroepsrisico's. Arbeiders en voormalige arbeiders uit de houtsector kunnen zich voortaan gratis laten screenen op neus- en sinuskanker.

Volgens Philippe Courard is het belangrijk om te weten dat de kanker zich gemiddeld pas tientallen jaren na de blootstelling manifesteert. Courard was vandaag in Marche-en-Famenne om er zijn langlopend gezondheidsonderzoek bij arbeiders uit de houtsector voor te stellen.

Volgens het Fonds voor Beroepsziekten kan sinuskanker zich manifesteren als een verstopt neusgat dat meer dan 15 dagen aanhoudt zonder een duidelijke oorzaak. Ook een plotse bloedneus, het verlies van de reukzin of het feit dat er bij het snuiten bloed uit de neus komt, kunnen aanwijzingen zijn. "In principe lopen vooral personen die minstens 20 jaar in de houtsector actief waren risico op deze ziekte", staat te lezen in een publicatie van het Fonds voor Beroepsziekten gericht aan houtarbeiders. "Elk jaar worden in België meer dan honderd gevallen van neuskanker vastgesteld. Ongeveer de helft van de slachtoffers overleeft de ziekte niet."

Op initiatief van staatssecretaris Courard kunnen arbeiders en voormalige arbeiders uit de houtsector zich nu gratis laten screenen op neus- en sinuskanker bij een neus-, keel- een oorarts. Het Fonds voor Beroepsziekten zal die onderzoeken betalen. "Dit is een maatregel die levens zal redden", zegt Courard. Arbeiders bij wie sinuskanker wordt vastgesteld, zullen ook hun medische kosten terugbetaald krijgen.

Meest gelezen