Poetin ontvangt Nederlands koningspaar

De Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zijn vanavond in het Kremlin in Moskou ontvangen door de Russische president Poetin. Het bezoek aan Moskou was bedoeld als feestelijke afsluiter van het Nederland-Ruslandjaar maar door reeks incidenten is de verstandhouding tussen beide landen momenteel bijzonder koel. De Nederlandse vorst zal op eieren moeten lopen, wil hij niemand voor het hoofd stoten.
??? ???????

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanavond door president Vladimir Poetin ontvangen in het Kremlin. Tijdens het fotomoment voor de pers werden er hartelijk handen geschud. Daarna volgde een diner achter gesloten deuren waarop onder meer ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aanzat.

Het staatsbezoek aan Rusland is de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar, dat 200 jaar handels- en culturele relaties tussen beide landen herdenkt. Maar net tijdens dit vriendschapsjaar verslechterden de relaties tussen beide landen zienderogen.

Vorige maand werd een Nederlandse diplomaat in zijn appartement in Moskou aangevallen. De aanval was mogelijk een vergelding voor de korte aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag. Nederland heeft ook kritiek geuit op de manier waarop homo's in Rusland behandeld worden.

En dan is er nog de Arctic Sunrise, het Greenpeaceschip dat onder Nederlandse vlag vaart en in september in internationale wateren geënterd is door de Russen na een actie bij een boorplatform. Rusland houdt nog steeds 30 opvarenden van het schip vast, onder hen zijn ook twee Nederlanders. De rechtszaak die Nederland in dat verband tegen Rusland heeft aangespannen is deze week gestart in Hamburg.

Waarnemers zijn het er over eens dat Willem-Alexander een bijzonder moeilijke tweedaagse te wachten staat. "Als hij te vriendelijk is tegen Poetin, dan zal de Nederlandse publieke opinie hem dat kwalijk nemen. Maar is hij daarentegen onvriendelijk, dan zullen de Russen steigeren."

Morgen staat er onder meer nog een optreden van het Concertgebouworkest op het programma.

??? ???????