Radio 1 gaat op zoek naar verhalen over "De Groote Oorlog"

Radiopresentatoren Annemie Peeters en Marjan Temmerman roepen luisteraars op om hun verhalen over "De Groote Oorlog" in te sturen. Ze willen die gebruiken in een programma naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog dat in het voorjaar van 2014 op Radio 1 uitgezonden zal worden. Maandag, op 11 november, presenteren ze de pilootaflevering. Daarin vertelt Marjan over haar overgrootvader en Annemie over haar grootvader, die allebei vochten in de Eerste Wereldoorlog.

Zowel de overgrootvader van Marjan als de grootvader van Annemie heetten Max. Pittig detail: Max, de overgrootvader van Marjan, was een Duitser, terwijl Max, de grootvader van Annemie, een Belg was. Een titel voor het programma was van ook snel gevonden: "Max tegen Max".

“In de verhalen van mijn grootmoeder dook ook haar vader Max op, de man die in beide wereldoorlogen opgeroepen werd om zijn vaderland te verdedigen", zegt Marjan.

"Mijn bompa was mijn held", zegt Annemie. "Iedereen was dol op hem. En ik heb hem ontzettend graag gezien."

Werk ook mee aan "Max tegen Max"

“Hebben je (over)grootouders of andere familieleden verteld over "De Groote Oorlog"? Of bezit je oude foto’s, dagboeken of briefkaarten die de poort openen naar mooie verhalen? We zijn op zoek naar ware verhalen, van ontbering, maar misschien ook wel van geluk. Verhalen van onze mensen tijdens de oorlog”, aldus de radiomaaksters. “In het voorjaar van 2014 brengen wij die verhalen samen op Radio 1, niet uit de geschiedenisboeken, wel uit jouw mond.”

De pilootaflevering van "Max tegen Max" wordt uitgezonden op 11 november van 11 tot 13 uur. Meer info via radio1.be/max.