Reynders: "Ontslag Bellens als dat mogelijk is, ja"

Voor MR-vicepremier Didier Reynders is het ontslag van Belgacom-topman Didier Bellens sinds de jongste incidenten aan de orde, "als dat mogelijk is". Volgens hem is er sprake van "een zware fout", maar is het ook simpelweg "onmogelijk verder te werken met iemand met zo weinig vertrouwen" in beide richtingen, zo zei Reynders in "De ochtend" op Radio 1.

"Nu heeft hij een zware fout gemaakt", zei Reynders, doelend op de uitspraak van Bellens gisteren waarin hij premier Di Rupo met een klein kind vergeleek. "Er is een gebrek aan vertrouwen tussen de baas en de aandeelhouder, in de twee richtingen. Dus moeten we naar een beslissing gaan."

"Een ontslag is misschien een mogelijkheid, maar ik heb zijn contract niet gezien", zegt Reynders. Zijn contract zou Bellens verzekeren van een royale ontslagregeling, met een vertrekpremie die volgens sommige bronnen ergens tussen 1,9 en 4,2 miljoen euro zou liggen (zie kaderstuk).

"In de toekomst moeten we de beslissingen over dergelijke functies en contracten ook meer samen nemen in de regering. Er zijn al enkele verbeteringen geweest, bijvoorbeeld met de loonbeperking. In het geval van Belgacom moeten we af van de traditie van een contract tussen enkel de voogdijminister en de CEO. Het is een probleem van de hele regering, het is de staat die aandeelhouder is. Misschien moet er in zo'n geval ook echte transparantie zijn naar het parlement toe."

Voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) roept Bellens straks om 10 uur bij hem op het matje. Directe aanleiding zijn de uitspraken van de Belgacom-CEO gisteren, waarbij hij premier Elio Di Rupo vergeleek met een klein kind dat aan het eind van het jaar steeds "om zijn Sinterklaas komt". De overheid noemde hij "de moeilijkste aandeelhouder" die hij al heeft meegemaakt.

Wat als Bellens ontslagen wordt?

Didier Bellens heeft bij Belgacom een mandaat dat nog tot 2015 loopt. Als dat vroegtijdig stopgezet wordt, heeft Bellens recht op 1 jaar loon. Dat bedroeg vorig jaar 2,1 miljoen euro (963.000 euro + 1,1 miljoen aan bonussen). Bovendien heeft hij recht op nog eens 1 jaar loon als hij belooft om minstens 1 jaar niet te werken bij de concurrentie.

In totaal zou zijn ontslagpremie dus tussen de 1,9 miljoen euro en de 4,2 miljoen euro (met mogelijke bonussen) bedragen.

Intussen heeft de overheid een maximumbasisloon van 290.000 euro ingesteld voor topmanagers bij overheidsbedrijven (bij het afsluiten van een nieuw contract). De opvolger van Bellens zal het dus met een pak minder moeten doen.