S&P verlaagt de beoordeling van Frankrijk

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor Frankrijk naar beneden toe bijgesteld. De op één na grootste economie van Europa heeft nu de beoordeling AA, maakte de firma vrijdag bekend. Dat was eerder nog AA+. Het vooruitzicht voor de Franse kredietwaardigheid is stabiel, wat betekent dat S&P op korte termijn geen verdere afwaardering voorziet.
AP2012

De verlaging van de kredietstatus met één stapje hangt samen met de aanhoudend hoge werkloosheid in Frankrijk. Die zet het draagvlak voor structurele hervormingen en verdere matiging van de overheidsuitgaven onder druk, meent S&P. De kredietbeoordelaar zei verder dat het huidige overheidsbeleid de groeivooruitzichten op de middellange termijn niet verbetert.

Met een AA-rating beschouwt S&P Frankrijk nog altijd als een zeer betrouwbaar land, dat ook op de lange termijn de schulden die het aangaat zonder problemen kan aflossen.