Sinterklaas én Zwarte Piet mogen blijde intrede maken in Amsterdam

De traditionele intocht van Sinterklaas in Amsterdam mag ook dit jaar doorgaan en Zwarte Piet mag daarbij aanwezig zijn. Dat heeft de rechter in Amsterdam in kort geding beslist. Enkele tegenstanders zagen de stoet liever geschrapt omdat de knecht van Sinterklaas racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst zou zijn. De organisatie belooft wel aanpassingen aan het uiterlijk van de Pieten.

"Weliswaar is door de burgemeester van Amsterdam erkend dat voor sommige mensen de aanwezigheid van Zwarte Piet en de link die daarmee wordt gemaakt zeer pijnlijk is", zei de rechter. "Maar dat de openbare orde daardoor in het geding zal komen, is vooralsnog niet aannemelijk."

Daarmee verwierp hij de klacht die tegenstanders van de traditionele intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam hadden ingediend omdat ze de knecht van de goedheilige man racistisch vinden. De rechter volgde daarmee het oordeel van burgemeester Eberhard van der Laan die de vergunning voor de intocht evenmin wilde intrekken.

Nu het vonnis bekend is, kan de stoet als vanouds doorgaan, mét inbegrip van de Zwarte Pieten. Dit jaar vindt het evenement op 17 november plaats. De organisatoren van de stoet hebben wel al aangekondigd dat de wijze waarop de Zwarte Pieten zullen worden voorgesteld, licht zal worden aangepast. Zo zullen ze bij de intocht geen gouden oorringen dragen en zullen ze niet allemaal kroeshaar hebben. Ook wordt het gigantische Zwarte Pietenhoofd, dat al jaren deel uitmaakt van de stoet, uit de optocht geschrapt.

De Stichting Sinterklaas Intocht heeft begrip voor de gevoeligheden rond de figuur van Zwarte Piet, maar benadrukt dat aanpassingen best geleidelijk worden doorgevoerd. De stichting heeft al laten weten dat er na deze intocht opnieuw rond de tafel zal worden gezeten over het onderwerp. Ook de rechter zei over het vonnis dat het "niet het einde van de discussie over Zwarte Piet" is.

© VRT - Geert Van Hoeymissen