VS zet stappen om transvetten te weren

De Food and Drug Administration (FDA) in de VS heeft stappen gezet om transvetten in voedsel te verbieden. Volgens de toezichthouder zou een verbod 7.000 doden en 20.000 hartaanvallen per jaar kunnen vermijden.

Er volgt nu een 60-daagse consultatieperiode over het plan, waardoor transvetten geleidelijk aan verboden moeten worden. "Deze beslissing is een belangrijke stap om de Amerikanen te beschermen tegen de mogelijke gevaren van transvetten", zegt de FDA.

Het verbod zou enkel gelden voor artificiële transvetten. Natuurlijke transvetten zitten ook in kleine hoeveelheden in bepaalde vlees- en zuivelproducten.

Transvetten worden vaak gebruikt in behandeld voedsel (onder meer ingevroren pizza's) en in restaurants om smaken vast te houden en om het voedsel langer te kunnen bewaren. 

Voedingsdeskundigen uiten al langer kritiek omdat ze zeggen dat er met transvetten meer risico's zijn op hartziekten dan met verzadigde vetten. Sommige bedrijven hebben de transvetten al spontaan verbannen. Ook New York City en enkele andere lokale besturen hebben al een verbod uitgevaardigd.