WOI-munitiestort voor kust groter en giftiger dan gedacht

Het WOI-munitiestort voor de kust van Heist bestaat vrijwel volledig uit gifgasgranaten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Tot nu werd aangenomen dat de gifgasgranaten slechts een derde van het terrein innamen.

Op de zandbank Paardenmarkt is een belangrijke dumpsite van oorlogsmunitie uit Wereldoorlog I gesitueerd. Het is er verboden te vissen of het anker uit te werpen omdat er grote hoeveelheden granaten, deels geladen met gifgas, op en in de bodem liggen. Er ligt naar schatting 35.000 ton munitie op de zandbank.

Tot nu werd aangenomen dat een derde deel van de dumpsite door die gifgasgranaten werd ingenomen. Maar uit nieuw onderzoek van dr. Luc Vandeweyer (Rijksarchief) en dr. Tine Missiaen (Universiteit Gent) blijkt nu dat de gedumpte munitie "hoogstwaarschijnlijk vrijwel volledig uit gifgasgranaten bestaat".

Dat blijkt uit nooit eerder onderzochte dossiers van het Bestuur van het Zeewezen, van de Recuperatiedienst van het Belgische Leger en van het kabinet van de toenmalige Belgische minister van oorlog Masson.

Het subdossier kreeg als titel "Immersion d'obuz à gaz asphyxiant". Chemische munitie leverde het grootste gevaar op en kon niet aan land gecontroleerd tot ontploffing gebracht worden, de kans dat dampen door de wind oncontroleerbaar zouden worden weggeblazen was immers te groot.

De Paardenmarkt werd aangewezen als ideale stortplaats omdat het een "banc absorbant" betrof waarin de granaten zouden wegzinken en spoedig onder het slib zouden verdwijnen.

Het stort ligt op nauwelijks 500 meter van het strand en is bijna onmogelijk te ruimen. Er is een baggermachine voor nodig om de granaten op te scheppen. Wetenschappers maken zich echter weinig zorgen. Het stort ligt veilig begraven onder een laag zand en de toestand wordt goed opgevolgd. Tot nu zijn er ook nog geen lekken geweest.

Meest gelezen