"10.200 dagen onderzoek zonder doorbraak"

Een dodelijke raid van de Bende van Nijvel in de Delhaize van Aalst is aan een herdenkingsmonument op het kerkhof van Aalst herdacht. Bij de raid, exact 28 jaar geleden, lieten 9 mensen het leven. Nabestaanden, politici, vertegenwoordigers van politie en brandweer, een delegatie van warenhuisketen Delhaize, voormalig onderzoeksrechter Freddy Troch en "gewone" Aalstenaars waren op de herdenking aanwezig.
BELGA

Huidig burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) nam het woord tijdens de herdenking. "Ik heb maximaal respect voor de scheiding der machten, maar misschien is het toch wenselijk dat de minister van Justitie tussenbeide komt om de oorlog tussen de speurders beëindigd te zien", verklaarde hij.

"Het onderzoek is een onderzoek naar het onderzoek aan het worden, en dat doet pijn voor de slachtoffers. Het verzoek tot wraking van een onderzoeksrechter toont het falen van de rechtstaat."

Over het verdere verloop van het onderzoek zei D'Haese: "In de Belgische justitie kan je je alleen maar verstaanbaar maken in de taal van de waarheid, niets dan de waarheid. Het moment is daarvoor aangebroken, al is de hoop bijzonder klein. We balanceren tussen de absolute minimale kans op een doorbraak en de relatief maximale realiteit op falen."

De Aalsterse burgemeester benadrukte dat hij met zijn woorden de intimiteit van het herdenkingsmoment niet wilde verstoren. "Dit is een waardig moment voor de familieleden, van alle Aalstenaars met de slachtoffers, ons moment. Ik wil niet meedoen aan een opbod van uitspraken."

David Van de Steen, die zijn ouders en zus doodgeschoten zag op die fatale dag in 1985, herinnerde dat er 10.200 dagen onderzoek zijn gepasseerd, zonder doorbraak.