"Al zeker 1.200 doden" op Filipijnen na tyfoon

Op de Filipijnen zijn er volgens het lokale Rode Kruis "al zeker 1.200 doden" geteld na de doortocht van de tyfoon Haiyan. In de havenstad Tacloban in het centrum van het land alleen al zouden er 1.000 doden gevallen zijn. Buitenlandse Zaken heeft nog geen melding gekregen van Belgische slachtoffers.

"In Tacloban had men een heleboel mensen geëvacueerd in een soort dome, een openbaar gebouw. Die dome is ingestort en daar zijn al minstens 100 doden", zei Vlaming Dimitri Mostrey vanochtend al vanuit Puerto Galera. Intussen is het dodental daar opgelopen tot 1.000.

"Er is wellicht 80 procent van de stad verwoest", zegt Bernd Schell van het Rode Kruis Duitsland. In totaal heeft Tacloban zo'n 220.000 inwoners. Ook in de provincie Samar zijn al 200 doden geteld.

"De laatste keer dat ik iets van deze schaal heb gezien, was na afloop van de tsunami in de Indische Oceaan in 2004", zegt Sebastian Rhodes Stampa, die aan het hoofd van een VN-team staat dat naar Tacloban is afgezakt om de schade op te meten en humanitaire hulp voor te bereiden. "Dit is verwoesting op enorm grote schaal. Auto's liggen her en der verspreid en de straten zijn bezaaid met puin".

Sommige dorpen zijn volledig van de buitenwereld afgesneden. Dertien lokale luchthavens zijn gesloten omdat ze zwaar beschadigd zijn. Er zijn duizenden soldaten vanuit de hoofdstad Manila naar de getroffen gebieden gestuurd. "De provincies Samar, Bohol en Leyte kan men niet bereiken", aldus Mostrey. "De president heeft er legerhelikopters naartoe gestuurd en dat is de enige manier om te weten te komen wat de situatie ter plekke is."

De tyfoon haalde gisteren windsnelheden tot 315 kilometer per uur. Gebouwen zijn vernield en de storm heeft ook aardverschuivingen veroorzaakt. Op sommige plaatsen zal het nog meerdere dagen duren alvorens de elektriciteit volledig hersteld is.

Het Rode Kruis probeert hulpgoederen ter plaatse te krijgen. De VS en de Europese Unie hebben al humanitaire steun beloofd. De totale omvang van de ramp zal pas over een aantal dagen duidelijk worden. Er wordt verwacht dat het dodental nog zal oplopen.

AP2013

Haiyan onderweg naar Vietnam

Intussen is de tyfoon onderweg naar het Aziatische vasteland. Haiyan zal morgen Vietnam bereiken. De kracht van de tyfoon is wel al wat in kracht afgenomen, maar de Vietnamese overheid neemt geen enkel risico.

Meer dan 500.000 mensen worden geëvacueerd uit de centraal gelegen provincies. Ze worden ondergebracht in overheidsgebouwen die beter bestand zijn tegen stormweer, zoals scholen. Haiyan zou na de passage in Vietnam afzwakken tot een tropische storm.

AP2013

Orkaan Haiyan op weg naar Vietnam, gefotografeerd vanuit het ISS