"En maar huilen, dat arme kind"

Ze haalt nog steeds met groot gemak de top 10-lijstjes van mooiste Miss Universe-winnaressen ooit. Als een van de grootste kanshebbers voor de verkiezing van Miss Universe 2004 werden de verwachtingen dus helemaal ingelost. Vooral tijdens de bikinironde bleek de Australische Jennifer Hawkins de concurrentie met gemak te overtroeven. Maar het was niet deze overwinning die haar wereldwijde roem bracht. Die kwam er iets later toen haar "modeblunder" de zoekfunctie van Google deed ontploffen.

Tijdens een modeshow in het Westfield Shopping Centre, Sydney, trapte Hawkins op de doorzichtige rok van haar jurk, zodat deze van haar lichaam gerukt werd. Omdat de toenmalige Miss alleen een rode string droeg, restte haar niets anders dan met haar billen bloot naar de coulissen te lopen.

Lange tijd was het onduidelijk of het om een promotiestunt ging: was Hawkins misschien niet opzettelijk op haar sleep gaan staan? Na het incident meldde Google immers een torenhoge stijging van de zoeknaam "Hawkins". Filmpjes van het incident op YouTube werden bovendien massaal bekeken.

Hawkins zelf bleef ontkennen dat het om een promotiestunt ging, vooral erop hamerend dat ze "beter wat meer ondergoed gedragen had". Definitief uitsluitsel kwam er pas in 2012, toen politica Carol Provan -die tijdens de bewuste modeshow aanwezig was- de puntjes op de i zette.

"Ik praatte het gebeuren aan elkaar die dag. Ook al dachten velen dat het om een stunt ging, was het dat in feite helemaal niet. Na het voorval ging ik backstage kijken hoe het met Jennifer ging. Ze reageerde ronduit hysterisch. Ze zat daar als een hoopje ellende op de vloer. En maar huilen, dat arme kind, en maar naar haar moeder roepen."

"Ze zei me: "En mijn billen zijn zo wit." Ik antwoordde: "Hemeltje lief, verman je!""

De uitspraken van Provan leidden tot een hernieuwde interesse voor het incident uit 2004. Hawkins zelf is momenteel een gevierde tv-vedette als onder meer de gastvrouw van "Australia’s next top model", ze werkte mee aan een eigen lingerielijn en sloot een lucratieve deal met een plaatselijke winkelketen. Begin juni huwde ze met Jack Wall.

2006 AP

Vanavond wordt voor de 62e keer een Miss Universe gekroond. De wedstrijd vindt plaats in Moskou. Het betekent het einde van het Miss-jaar van de Amerikaanse Olivia Culpo, die vorig jaar won. De Belgische hoop is gevestigd op Noémi Happart.

lees ook