"Gemengde gevoelens" bij Gentse besparingen

De vakbonden van de stadsdiensten in Gent reageren lauw en afwachtend op de besparingsplannen van het Gentse stadsbestuur. Het personeelsbestand zal tegen 2019, zonder naakte ontslagen, met 435 medewerkers dalen. Dat blijkt uit informatie over het meerjarenplan voor de komende legislatuur, dat burgemeester Daniël Termont (SP.A) en schepenen Elke Decruynaere (Groen) en Christophe Peeters (Open VLD) hebben voorgesteld.

Gent investeert de komende legislatuur netto 465 miljoen euro, de vorige legislatuur was dat 520 miljoen euro -waarvan 435 miljoen effectief werd uitgegeven. Dat bedrag is exclusief de investeringen van het Mobiliteitsbedrijf, het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent en het OCMW.

Opcentiemen op de aanvullende personenbelasting en op de onroerende voorheffing stijgen niet; de grote bedrijfsbelastingen worden geïndexeerd. De meeste lokale belastingen worden in 2014 herzien en geïndexeerd met gemiddeld ongeveer 20 procent en vanaf 2015 jaarlijks met 2 procent verhoogd, een meeropbrengst van 10 miljoen. Dat gaat onder meer om belastingen op leegstand, reclame, banken, brandstofpompen, enzovoort.

Belastingen op nachtwinkels en voor bouwwerven op het openbare domein, vanaf de tweede maand, zijn nieuw. Om de druk op de woningmarkt te verlichten, verhoogt de belasting op onbebouwde percelen, leegstand en verwaarlozing, en op tweede verblijven.

Gratis zwemmen wordt uitgebreid tot zes jaar (in plaats van drie jaar), schoolmaaltijden worden niet duurder, bibliotheekbezoek blijft gratis. Tarieven voor grof vuil en GFT-afval worden niet verhoogd, een zak restafval kost 1,75 euro in plaats van 1,50 euro.

Termont belooft dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Het aantal personeelsleden zal geleidelijk dalen van 4.434 begin 2013 naar 3.999 eind 2019. "Bijna 700 mensen gaan tegen 2020 op pensioen, we gaan die niet allemaal vervangen", aldus schepen Peeters, die zegt dat de beslissing 21 miljoen oplevert. Er komt wel extra personeel in kinderopvang en onderwijs en in een nieuw woonzorgcentrum voor 120 mensen.

Stadsdiensten worden gecentraliseerd, de organisatie wordt 18 procent energiezuiniger gemaakt, de rem wordt gezet op werkingskosten en overdrachten, goed voor een besparing van 13 miljoen euro. Het bestuur zegt dat de steun aan het socio-cultureel middenveld "vrijwel volledig wordt gevrijwaard".

"Moeten we hiervoor applaudisseren?"

De vakbonden reageren behoedzaam. "We hadden ons aan slechter verwacht", zegt Peter Wieme van het ACV. Wieme vreest wel voor de gevolgen voor de satellieten (OCMW, politie, Ivago, enz.). "Cijfers van de gevolgen voor de satellieten krijgen we nog niet. In dit plan zitten nog veel onduidelijkheden."

"Er wordt gesproken over het uitbreiden van diensten, maar hoe doe je dat met minder mensen?", vraagt het ACV zich af. "Ik neem met gemengde gevoelens kennis van het plan." ACV looft wel de extra personeelsinspanningen bij het OCMW, kinderopvang en scholen.

"Sociaal overleg is er nog niet geweest, we weten eigenlijk niets meer", reageert Charlotte Delaruelle (VSOA). "Moeten we applaudisseren en dankbaar zijn dat er geen naakte ontslagen vallen", vraagt Delaruelle zich af. "Waar de stad mensen niet zal vervangen en hoe de stad dat zal opvangen, dat weten we niet. Hoe kan je "de dienstverlening niet afbouwen", met 434 personeelsleden minder?"

Volgens oppositiepartij N-VA zal het leven in Gent aanzienlijk duurder worden. "De Gentse paarsgroene coalitie doet waar ze goed in is: ze draait de Gentenaars een rad voor de ogen", zegt de partij. "Wonen, werken en ondernemen in Gent wordt wel degelijk duurder."