"Met N-VA lopen we de economische afgrond in"

In een interview met Het Nieuwsblad is SP.A-voorzitter Bruno Tobback niet mals voor de N-VA: "Met N-VA lopen we regelrecht de economische afgrond in en zal het egoïsme in de samenleving enkel toenemen." Tobback stelt voor om de sociale zekerheid te hervormen en die anders te financieren.

Tobback noemt de N-VA asociaal. "Je kunt geen economisch beleid voeren en tegelijkertijd jobs en welvaart willen creëren, als je de effecten op de huisgezinnen niet meerekent. (...) Waarom wil de N-VA de lonen niet indexeren en toch de btw verhogen? Iemand moet mij eens vertellen wat daar sociaal aan is. Een herstelbeleid moet ook sociaal zijn, want anders leidt dat regelrecht naar de economische afgrond."

Tobback hamert zelf op het sociaal-economische: "Dat bestaat nog altijd uit twee woorden: sociaal én economisch." Hij stelt voor de sociale zekerheid te hervormen en anders te financieren. Voor die financiering kijkt hij naar inkomens uit vermogen en niet naar een btw-verhoging. Toch wil Tobback niet gezegd hebben dat de rijken opdraaien voor de crisis. "Maar waarom zouden ze niét mee betalen", vraagt hij zich af.

"Dat egoïsme is absurd"

Tobback verwijt de N-VA en Open VLD ook de maatschappij egoïstischer te maken. "Ze maken de bevolking al jaren wijs dat het in de toekomst alleen maar slechter wordt. Op den duur gaan mensen dat geloven. Dat bleek onlangs nog uit een studie van de socialistische mutualiteiten: 40% wil niet dat een roker meer kost aan de sociale zekerheid. Het is trouwens onzin dat een roker meer kost. Die roker betaalt wel een leven lang accijnzen en gaat vroeger dood."

Tobback gaat zelfs verder en stelt dat een sporter de sociale zekerheid meer kost. "Een amateurvoetballer betaalt geen accijnzen, ook niet in de kantine waar hij een pint in het zwart drinkt. Het voetbalveld is aangelegd op kosten van de gemeenschap, en als hij een spier scheurt, wordt de kinesist terugbetaald. Als je de rekening maakt, merk je hoe absurd dat egoïsme eigenlijk is."

 

"Ik wil besturen"

Hoe zijn partij SP.A het gaat doen met de verkiezingen volgend jaar, laat Tobback in het midden. "Ik ben niet bang voor de oppositie, maar ik heb er geen enkele ambitie voor. Ik wil besturen", luidt het.

Uit een recente peiling van de VRT en De Standaard (oktober 2013) blijkt de SP.A de enige verliezende regeringspartij te zijn. De Vlaamse socialisten halen 13,4%. Bij de verkiezingen in 2010 was dat nog 14,9%. "We gaan soms wat omhoog, soms wat omlaag. Voor ons geldt wat voor de andere partijen geldt: we zitten ongeveer op het niveau van de verkiezingen", nuanceert Tobback.