"Open VLD kan wél met N-VA in regering"

"Wij kunnen met de N-VA in de regering. Wij wijzen die partij niet af." Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) gezegd in een interview met de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De voorwaarde voor Open VLD is wel dat er tijdens de volgende legislatuur niet onderhandeld wordt over een nieuwe staatshervorming.

Turtelboom verduidelijkt in het interview nogmaals de visie van Open VLD in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Ze benadrukt dat de partij van Bart De Wever "wel bereid moet zijn alles op het sociaaleconomische te zetten". "De N-VA kan niet verwachten dat wij meestappen in haar communautaire fetisj", zegt Turtelboom.

Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zei eerder al "dat we ons nu vijf jaar lang van elke communautaire beslissing moeten onthouden".

"Wij jagen geen dromen na en wij willen België niet kwijt", zegt Turtelboom in de krant. "Ons land is nog steeds een ongelofelijke troef. België is een stevige merknaam. Bovendien is bewezen dat de economische groeimomenten zich situeren in periodes van communautaire rust."

Volgens Turtelboom zou de volgende federale regering snel gevormd kunnen worden. "Sociaaleconomisch staan wij redelijk dicht bij N-VA én CD&V. Maar er is een voorwaarde: geen nieuwe rondjes staatshervorming. Ik spreek daarmee geen voorkeur uit, ik constateer alleen maar. Eén zaak staat voor ons voorop: het sociaaleconomische. It's the economy stupid. En ik wil van iedereen duidelijk weten dat dit ook voor hen zo is."