"Villa Samson" voor huisdieren van patiënten in Jette

Het UZ Brussel bouwt een villa van 1 miljoen euro waar patiënten hun huisdieren kunnen ontmoeten, schrijft het Laatste Nieuws. "Villa Samson" moet in 2016 geopend worden op de campus van het ziekenhuis in Jette.

Neen, de naam is geen toeval: Villa Samson is een verwijzing naar Danny Verbiest, de vroegere stem van de tv-hond, die een van de belangrijkste geldschieters is. Hij is peter van het opmerkelijke project en betaalt de architectenkosten voor de villa, die in totaal zo'n 1 miljoen euro zal kosten.

De overheid legt geen cent bij: al het geld komt van gulle gevers en sponsors. In het gebouw op de campus Jette van het UZ Brussel, dat los van het ziekenhuis zal staan, kunnen baasjes hun huisdieren ontmoeten.

Dat huisdieren een gunstig effect hebben op mensen, staat al langer vast. Zo worden ze ingezet bij therapie in psychiatrische ziekenhuizen en op sommige palliatieve afdelingen. Ook rusthuizen waar een kat of hond rondloopt om de oudjes gezelschap te houden zijn geen uitzondering meer. In het UZ Brussel zullen de huisdieren helpen bij het herstel van hun baasje.

"Onderzoek heeft aangetoond dat mensen rustiger worden als ze een kat of hond strelen", zegt dierengedragsdeskundige Danny Grosemans. "De bloeddruk verlaagt en hun hart slaat dan minder snel. Zo raken ze stress kwijt. Ze revalideren ook sneller als ze bezig zijn met hun hond, want ze bewegen dan meer."