Aanhangers Bo Xilai stichten nieuwe partij in China

In China hebben aanhangers van de in ongenade gevallen politicus Bo Xilai een nieuwe partij gesticht. Dat meldt het persagentschap Reuters. China is officieel een eenpartijstaat, nieuwe politieke formaties zijn verboden.
archieffoto Bo Xilai

Bo Xilai zit in de gevangenis na een veroordeling wegens corruptie. De stichting van de Zhi Xian-party (letterlijk: de grondwet is de hoogste autoriteit) komt niet toevallig op het ogenblik dat het Centraal Comité van de communisten bij elkaar zit. "Dit is niet illegaal", vertelde mede-oprichter Wang Zheng aan Reuters. "Dit is legaal en redelijk." Bo Xilai is de "voorzitter voor het leven" van de partij.

De communistische partij heeft nog niet gereageerd op het nieuws over de nieuwe partij. De geschiedenis heeft echter al uitgewezen dat de partij niet happig is op nieuwe politieke initiatieven. Xu Wenli werd in 1998 tot 13 jaar cel veroordeeld omdat hij geholpen had bij het oprichten van de Chinese Democratische Partij. Nu zal de communistische partij nog minder enthousiast zijn omdat Bo Xilai een van hun rijzende sterren was tot aan zijn veroordeling voor machtsmisbruik.