Crombez wil dat de fiscus beslag kan leggen bij fraudeurs

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wil dat belastingcontroleurs, die bedrijven betrappen op het ontduiken van btw, beslag kunnen leggen op de gelden, gebouwen en/of goederen van die bedrijven. Crombez wil dat nog voor de verkiezingen invoeren. Dat meldt de krant De Tijd.

Crombez wil met de maatregel voorkomen dat verdachte bedrijven tijdens het onderzoek nog snel hun eigendommen van de hand doen. In 2009 was de maatregel nog een aanbeveling van de parlementaire onderzoekscommissie naar grote fiscale fraude. Alle politici in die commissie waren toen het er over eens dat de fiscus een krachtig wapen moest hebben om te verhinderen dat fraudeurs "met de buit gaan lopen".

In eerste instantie wordt er dus een bewarend beslag gelegd op de gelden, goederen en/of gebouwen van verdachte bedrijven. Als later de schuld bewezen wordt, kan het beslag uitgevoerd worden.

"De werkzaamheden zijn gestart zodat het parlement de tekst nog deze legislatuur kan stemmen. Mogelijk komt er nog weerstand, maar binnen de regering waren er toch geen opmerkingen", zegt Crombez.

Fiscalisten staan sceptisch tegenover het voorstel. Ze willen dat de rechter mee beslist over inbeslagnames. "Als de fiscus zo'n beslag zomaar kan doen als hij aanwijzingen van fraude ziet, is het hek van de dam", luidt het.