Dan toch verkiezingsuitslag in Malediven

Op de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, zijn presidentsverkiezingen gehouden. Het was al de derde poging. Dit keer is er dus een winnaar, ex-president Mohamed Nasheed, maar die behaalde geen overtuigende meerderheid. Er komt dus een tweede stemronde.

De eerste poging, in september, was ongeldig verklaard door het hooggerechtshof, hoewel alle waarnemers het na afloop over een eerlijke en vrije stembusgang hadden. De herneming in oktober werd op het laatste nippertje verhinderd door de politie, omdat toen niet was voldaan aan de voorwaarden van het hooggerechtshof.

Maar derde keer goede keer: de presidentsverkiezingen hebben zonder incidenten plaatsgevonden. Mohamed Rasheed, in 2008 de eerste democratisch verkozen leider van de Malediven heeft gewonnen, maar hij kon geen duidelijke meerderheid behalen. De tweede ronde moet dus uitsluitsel geven. Die zou normaal morgen al plaatsvinden, maar dat zou mogelijk worden uitgesteld door tijdsgebrek.

Omdat de ambtstermijn van huidig president Mohamem Waheed maandag afloopt, dringt de tijd. In de grondwet is niet geregeld wie het land zal leiden als er voor maandag geen opvolger gevonden is. Waheed heeft al geweigerd voorlopig aan de macht te blijven. De meerderheid van de volksvertegenwoordigers heeft ermee ingestemd de macht over te dragen aan de parlementsvoorzitter, maar daartegen loopt een klacht.

Meest gelezen